top of page

Dones amb veu : Hedy Lamarr

Updated: Apr 20, 2021

Per commemorar el #8M honoraré a la Hedy Lamarr, una dona extraordinària els èxits de la qual van molt més enllà del que la història vol recordar.



Si no coneixeu aquesta gran actriu, inventora, ingeniera de telecomunicacions, productora, guionista, etc.. us recomano el documental "Bombshell: La histria de Hedy Lamarr" de`l' Alexandra Dean que fa justícia a aquesta intrèpida i meravellosa dona .

Hedwig Eva Maria Kiesler va néixer a Àustria el mes de novembre del 1914 en una família culta y adinerada. Brillant i inquieta va decidir estudiar ingeniería, però va abandonar aquesta carrera decidida a complir el seu somni de ser actriu.

Va arribar a la fama el 1932 amb la pel.lícula "Èxtasi" de Gustav Machaty ,el primer film de la història en mostrar un nu integral femení durant un orgasme. L'escàndol va ser tan sonat que els pares de la Hedy la van obligar a casar-se amb el famós fabricant d'armament pro-nazi Fritz Mandl, pensant que ofegarien els seus anhels de llibertat. Fritz Mandl va resultar ser un maníac gelós que la tractava com un maniquí y la retenía tancada en un castell de Salzburg, on secretament ella va reprendre els estudis d' ingeniería. Finalment, va decidir recuperar la seva vida i va fugir a londres on es va embarcar al transatlàntico Normandie amb destí als Estats Units. Al vaixell hi va conèixer al productor Louis B. Mayer qui li va oferir un contracte amb la Metro Goldwin Mayer sota la condició de que es canviés el nombre perquè el públic no la relacionés amb la pel.licula "Extasi". L'actriu va decidir anomenar-se #hedylamarr en memòria de l'actriu de cinema mut Bárbara La Marr.

Es va insttal.lar a Hollywood y va protagonitzar una treintena de pel.lícules, entre elles "Camarada X" de King Vidor, "Nit a l'ànima" de Jacques Tourneur, "Passió que deslliura" de Robert Stevenson y "Samsó y Dalila" de Cecil B. DeMille.



El 1941 el món estaba en guerra y la Hedy va decidir aportar la seva contribució personal a l'esforç dels aliats, i va inventar entre moltes d'altres coses, la primera versió de l'espectro eixamplat que permetría les comunicacions inhalàmbriques de llarga distància, o el que avui coneixem com a wi fi. La Hedy va patentar la seva tecnología i la cedir a l'exèrcit nord americà, que no en va valorar la importància perquè ho havia inventat una dona.

Finalment el 1990 van arribar els honors i el reconeixement en forma de Pioner Award, Bulbie Gnass Spirit of Achievement Award, la medalla ViKtor Kaplan i el 1999 el Kunsthalle de Viena va organitzar un projecte multimedia per homenatjar a l'actriu i inventora més singular del segle XX. Tristement els premis y l'agraïment va arribar massa tard, doncs els darrers anys de la seva vida la Hedy es va recloure a la seva mansió de Miami aïllada del món que l'havía marginat, i que celebrava las nueves aplicacions de la seva invenció sense ni tant sols anomenar-la.

"Qualsevol noia pot ser glamurosa, només ha d'estar-se quieta i semblar estúpida" Hedy Lamarr

LaHedy Lamarr era coneguda a Hollywood com "la dona més bonica del món", sense adonar-se de que el su talent anava molt més enllà del cinema. La seva inquietud i necessitat d'obrir nous camins en la investigació van permetre a la humanitat aconseguir reptes mai abans imaginats, però tampoc mai reconeguts. És important que retornemla veu a les grans dones oblidades, com la Hedy Lamarr.


T'ha agradat aquest contingut? Comparteix-lo perquè arribi a més gent!



bottom of page